HOT TOMATSUPPE

Print opskrift
HOT TOMATSUPPE
Antal personer
Ingredienser
Antal personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. løg, hvidløg og peberfrugter ordnes og deles i store stykker. Tomaterne skoldes, flås og hakkes groft. I olien svitses cayennepeber, løg og hvidløg indtil de er blevet gyldne, tilsæt peberfrugterne og tomaterne samt ca. halvdelen af bouillonen.
  2. Lad suppen simre indtil grøntsagerne er møre ca. 30-40 min. Blend med stavblenderen direkte i suppegryden indtil alle grøntsagerne er blendet godt. tilsæt resten af bouillonen og fløden, lad den simre i yderligere ca. 15 min. Smag til med salt og evt. peber.
Del denne opskrift

HALFDANS RUGBRØD

Print opskrift
HALFDANS RUGBRØD
Antal personer
stk.
Ingredienser
Antal personer
stk.
Ingredienser
Instruktioner
  1. I en røremaskine opløses gæren i 1 dl af mælken, herefter tilsættes resten af mælken. Tilsæt farin, salt, sesamfrø, hirseflager, hørfrø, vand samt kærnemælken, lad det stå og røre i maskine ca. 4-5 min. Grahamsmelet tilsættes lidt efter lidt og herefter lader man det stå og blive æltet godt igennem i røremaskinen ca. 5 min.
  2. Dejen som er lind fordeles i to forme og hæver tildækket i 20 min. Brødene bages i en forvarmet ovn ved 175° c i ca. 1½ time.
Del denne opskrift

KRYDDEREDDIKE

Print opskrift
KRYDDEREDDIKE
Instruktioner
  1. Rengør de friske urter, skyl dem i lagereddike. Kom krydderurterne i flaske eller glas med patentlukke, der er skyllet i lagereddike eller atamon.
  2. Skal stå mindst to uger før den bruges, kan bl.a. bruges til sauce bearnaise. Man kan med godt resultat bruge andre friske krydderurter, det er kun et spørgsmål om smag og temperament.
Del denne opskrift

GRØNSAGSTÆRTE MED SKINKE

Print opskrift
GRØNSAGSTÆRTE MED SKINKE
Antal personer
Ingredienser
Bund:
Fyld:
Antal personer
Ingredienser
Bund:
Fyld:
Instruktioner
Fremgangsmåde:
  1. Smør smuldres i melet og der tilsættes koldt vand til dejen samler sig. Dejen rulles ud og en tærteform på ca.28 cm beklædes.
  2. Dejen sættes i køleskabet i mindst 30 min. der prikkes mange huller med en gaffel i hele dejen. Dejen forbages i en opvarmet ovn ved 200ºC (luftovn) i ca. 15 min.
  3. I mellemtiden skylles og klargøres grøntsagerne. Æg slås ud og piskes sammen med fløde, muskatnød, hvidløg, salt og peber.
  4. Osten blandes med grøntsags fyldet og fordeles på tærtebunden som har hvilet et par min. efter den er taget ud af ovnen. Skinken fordeles på fyldet og til sidst hældes æggemassen over fyldet.
  5. Tærten bages færdig i ovnen i yderligere i ca. 35-45 min.
Tilbehør:
  1. Evt. en god salat
Del denne opskrift

VALNØDDEBOLLER

Print opskrift
VALNØDDEBOLLER
Antal personer
Ingredienser
Antal personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Gæren opløses i honning og halvdelen af det lunken vand. Mel (900 g), salt og valnødder blandes i opløsningen sammen med resten af vandet. Bland ca. 3 min i røremaskine og herefter ca. 5 min i hånden, på bordpladen for bedre resultat.
  2. Yderligere mel tilsættes efter behov, dejen skal være lidt klæg men ikke hænge fast i bordet. Dejen hæver til dobbelt størrelse, ca. 1 time. Slå luften ud af dejen i ca. 2 min. Del i 16 lige store dele, bollerne rulles i hånden, og lægges på en plade med bagepapir, enten enkeltvis eller i bikubemønster.
  3. Bollerne hæver igen til dobbelt størrelse ca. 50 min. Det er den sidste hævning der giver den gode, bløde struktur i de færdige boller, så pas på ikke at ødelægge den ved at slå til pladen, eller smække med ovn lågen når du sætter dem i ovnen.
  4. Bollerne bages på mellemste rille ca. 20 min ved 200° C alm. ovn, i bikubemønster ca. 30 min. Bollerne tages ud af ovnen og afkøles på en bagerist.
Tips.
  1. Husk man kan altid høre om brødet er færdigt ved at banke let på bunden, hvis det har en hul lyd er brødet færdigt, ellers må det i oven igen.
Del denne opskrift

SPAGHETTI MED GORGONZOLA KØDSOVS

Print opskrift
SPAGHETTI MED GORGONZOLA KØDSOVS
Antal personer
Personer
Ingredienser
Antal personer
Personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Bacon svitses i en mellemstor gryde, sammen med hvidløg og når fedtkanten er sprød, brunes oksekødet sammen med.
  2. Når kødet er brunet rigeligt, skal de hakkede tomater tilsættes og derefter tilsættes gorgonzolaen og tomatpuré.
  3. Smag sovsen til med tomatketchup, piskefløde, samt salt og peber. Når alt det er gjort skal det bare stå og snurre lidt.
  4. Serveres med pasta eller båndspaghetti og hvidløgsflute.
  5. NB: Passer godt sammen med de fleste rødvine, de skal dog ikke være for kraftige.
Del denne opskrift

VICHYSSOISE, SUPPE

Print opskrift
VICHYSSOISE
Antal personer
liter suppe
Antal personer
liter suppe
Instruktioner
  1. Porrer og løg snittes, og kartofler skæres i tern. Dampes 15-20 min. i smør i en stor gryde.
  2. Bouillon og laurbærblade tilsættes og grøntsagerne koges godt møre.
  3. Laurbærbladene tages op, og suppen blendes og koges op igen. Fløde tilsættes og suppen koges videre, indtil konsistensen er tyk.
  4. Smages til med hvid peber, masser af salt og en anelse 5. krydderi, som er et kinesisk blandingskrydderi bestående af kanel, nelliker, fennikelfrø, stjerneanis og anispeber.
Servering:
  1. Suppen serveres traditionelt kold evt. som forret, men kan sagtens serveres dejlig varm som hovedret en kølig efterårsaften.
Garniture:
  1. Små, tynde skiver lufttørret skinke og friske basilikum-blade.
Del denne opskrift

FENNIKEL-CREME, SUPPE

Print opskrift
FENNIKEL-CREME
Antal personer
Personer
Antal personer
Personer
Instruktioner
  1. Løg og hvidløg svitses ved middelvarme i olie/smør, indtil løget er klart.
  2. Tilsæt fennikel og svits videre et par minutter. Tilsæt 500 ml bouillon og kog det ind til der er ca. 2 dl. tyk suppe, som herefter blendes.
  3. De sidste 300 ml bouillon tilsættes, det hele bringes til kog, skal koges et par minutter.
  4. Suppen nedkøles og passeres gennem en sigte, det der ikke kommer igennem kasseres. Smag til med citronsaft, salt, peber, kinesisk femkrydderi og sukker.
  5. Cremesuppen bliver bedst af at samle sig et døgn i køleskabet
Servering:
  1. Lige før servering opvarmes fennikel-cremen og monteres med fløden. pisk luft ind i suppen og server den med de ristede stykker pamaskinke
Del denne opskrift

KYLLINGE-RAVIOLI I SVAMPESAUCE MED BASILIKUM

Print opskrift
KYLLINGE-RAVIOLI I SVAMPESAUCE MED BASILIKUM
Antal personer
Personer
Antal personer
Personer
Instruktioner
Fremgangsmåde:
  1. Ravioli koges efter anvisning på pakken (friske ravioli skal normalt have ca. 6 minutter).
  2. Svampene skæres i mindre stykker, og hvidløg hakkes. Sauteres på sauterpande i olie, indtil svampene er gyldne (ca. 2-3 minutter). Bouillon tilsættes og koges ind til det halve. Fløden tilsættes og saucen simrer i 3-5 minutter, indtil den har ønskede konsistens. Hakket basilikum tilsættes. Smages til med salt og peber.
Servering:
  1. Ravioli overhældes med saucen i fad og serveres straks.
Alternativer:
  1. Svampe- eller osteravioli kan også benyttes.
  2. I stedet for bouillon kan man nedkoge svampe og hvidløg med hvidvin og en anelse kyllingefond.
  3. Man kan også vælge at krydre retten med ca. 2-3 hakkede soltørrede tomater i stedet, som sauteres sammen med svampe og hvidløg.
Del denne opskrift

SKOVHYTTENS TRANEBÆRSNAPS

Print opskrift
Skovhyttens tranebærsnaps
Antal personer
Ingredienser
Antal personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Vodkaen hældes i et 2 l sylteglas og hertil tilsættes honning, muskatnød og kardemomme. Vodkaen trækker til næste dag. Tranebærerne lægges samtidig i fryseren (hvis de er friske).
  2. Næste dag ordnes tranebærerne og lægges ned i vodkaen. Snapsen skal nu stå mørkt og ikke for varmt i 1 mdr. Bærerne tages fra evt. ved hjælp af et dørslag og snapsen hældes tilbage i sylteglasset.
  3. Snapsen henstår yderligere en uge, hvorefter den hældes på flaske gennem et kaffefilter. Snapsen bliver mildere og rundere jo ældre den bliver!
  4. Tranebærsnaps skal opbevares mørkt, da den mister sin flotte lyserøde farve i solen, men smagen tager ingen skade.
  5. Gem tranebærerne, de kan bruges til mad retter.
Del denne opskrift

HALFDANS MARCIPANDRØM

Print opskrift
HALFDANS MARCIPANDRØM
Antal personer
Ingredienser
Fyld:
Antal personer
Ingredienser
Fyld:
Instruktioner
  1. Gæren røres ud i mælken. Tilsæt smør, æg, sukker, reven citronskal og melet. Dejen æltes godt igennem.
  2. Dejen lægges i en skål som dækkes med låg eller folie, stilles et lunt sted til hævning i ca. 30 min. Dejen æltes godt igennem igen tilsæt evt. lidt mere mel hvis dejen er for klæ.
  3. Dejen deles i to og rulles ud til runde plader på ca. 30 cm i diameter. Læg bunden på en bageplade med bagepapir og fordel den reven marcipan herpå, ikke helt ud til kanten. læg den anden plade ovenpå og rul pladernes kanter sammen mod midten, pensels med æg og bages midt i ovnen ved ca. 220° C i alm. ovn.
  4. Kagen serveres lun, enten pyntet med bær eller de kan serveres ved siden af sammen med creme fraichen. Kan bages i forvejen og lunes op inden brug.
Del denne opskrift

SKOVHYTTENS CHOKOSANDKAGE

Print opskrift
SKOVHYTTENS CHOKOSANDKAGE
Antal personer
Antal personer
Instruktioner
  1. I en røremaskine røres smør og florsukker til en luftig masse.
  2. Tilsæt et æg ad gangen. mel, bagepulver og vanille sukker tilsættes og lad herefter røremaskinen stå ved middel omrøring i ca. 5 min. Valnødder og chokolade hakkes groft og vendes langsomt i dejen.
  3. Dejen fyldes i en smurt form, der stilles i en kold ovn. Bagetid ca. 1 time og 25 min. ved 165°C i alm. ovn.
Del denne opskrift

MIRABELLEDESSERT

Print opskrift
MIRABELLE DESSERT
Antal personer
Antal personer
Instruktioner
  1. De skyllet mirabellerne halveres og stenen fjernes. Mirabellerne lægges i en skål.
  2. Vanillestangen halveres og kornene skrabes ud. Vand, rørsukker, citronsaft, vanillekorn og den flæget vanille stang gives et opkog og koges ved svag varme i ca. 5 minutter.
  3. Lagen hældes over bærerne og dækkes til, skal trække mindst et par timer inden servering. Kan med fordel laves dagen i forvejen, serveres naturel eller med en god vanille is.
Del denne opskrift

HALFDANS ØKOLOGISKE RØDGRØD

Print opskrift
HALFDANS ØKOLOGISKE RØDGRØD
Antal personer
Personer
Antal personer
Personer
Instruktioner
  1. Rabarber og jordbær rengøres. De tykke rabarberstængler skæres i store stykker og de fine stængler skæres i ½ cm tynde skiver. Halvdelen af jordbærrene (de pæneste) halveres.
  2. Vand og sukker hældes i en gryde og varmes op ved svag varme, indtil sukkeret er opløst. Skru op for varmen, og tilsæt de tykke stængler fra rabarberne og de hele (mindre pæne) jordbær. Koges møre i ca. 10 minutter. Blendes fint.
  3. Den blendede frugt sættes over igen ved lav-medium varme. Tilsæt de fine skiver rabarber og simre i ca. 4 minutter.
  4. Tilsæt halverede jordbær og simrer videre i yderligere 5 minutter. Smages til med saften fra ½ citron. Jævnes med Maizena udrørt i lidt vand og tages af varmen. Stilles i køleskab i ca. 24 timer, så rødgrøden kan samle sig.
Servering:
  1. Serveres varm eller kold med en god økologisk piskefløde.
Del denne opskrift

TIRAMISÚ A LA HALFDAN’S

Print opskrift
TIRAMISÚ A LA HALFDANS
Antal personer
Personer
Ingredienser
Antal personer
Personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Vanillestangen flækkes og korn skrabes ud i røreskålen. Sukker og æggeblommer tilsættes og det hele piskes til æggesnaps i mindst 15 min, en meget luftig hvidlig masse.
  2. Mascarpone, fløde og marsala røres sammen til en luftig masse og vendes forsigtig i æggesnapsen.
  3. I et fad ca. 17 x 28 cm kommes ca. ½ delen af cremen. Laydy fingers dyppes hurtigt i den kolde kaffe og lægges meget tæt ved siden af hinanden på cremen.
  4. Resten af cremen fordeles over og fadet stilles på køl i mindst 4 timer (kan laves dagen i forvejen, det bliver det bare bedre af) Lige inden anretning enten i fadet eller portions anretning drysses der kakao over, gennem en sigte.
Del denne opskrift

GULERODSKAGE

Print opskrift
GULERODSKAGE
Antal personer
Ingredienser
Antal personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Nøder hakkes groft. Gulerødder skralles og rives groft. Alle ingredienser undtagen gulerødder blandes i røremaskinen i ca. 4-5 min.
  2. Herefter tilsættes gulerødderne lidt efter lidt og der røres i yderligere ca. 3 min, indtil dejen er helt blandet og lind.
  3. Dejen hældes i en form/fad på ca. 24 x 30 cm og bages i en forvarmet ovn ved 180 °C i ca. 40 min. (varmluft ovn).
Del denne opskrift
 

JORDBÆR I LAGE MED MASCARPONE CREMÉ

Print opskrift
JORDBÆR MED MASCARPONECREMÉ
Antal personer
Personer
Ingredienser
Marinade:
Fyld:
Mascarponecréme:
Antal personer
Personer
Ingredienser
Marinade:
Fyld:
Mascarponecréme:
Instruktioner
Fremgangsmåde for marinade.
  1. Portvin, hvidvin og honning blandes og sættes i mikroovnen ved fuld effekt 30 sek. herved opløses honningen.
  2. Kanelstykket tilsættes og lagen afkøles i ca. 30 min, hvorefter man kasserer kanelstykket.
  3. Jordbær befris for stilke og skyldes grundigt. Bærerne sættes i et fad, hvor de kan være i et lag. Marinaden tilsættes og bærerne trækker i lagen i mindst 2 timer.
Fremgangsmåde for mascarponecréme.
  1. Æggen deles i blommer og hvide. Blommerne røres skummende med flormelisen. Mascarponen røres i æggemassen lidt efter lidt, og blandingen røres crémet.
  2. Æggehviderne og piskefløden piskes stive hver især og vendes forsigtigt i mascarponecrémen.
  3. Bærerne anrettes på en tallerken med lidt af lagen og hertil serveres mascarponecrémen.
Del denne opskrift

JORDBÆR I BALSAMICO MED HONNING

Print opskrift
JORDBÆR I BALSAMICO MED HONNING
Antal personer
Personer
Ingredienser
Marinade:
Fyld:
Antal personer
Personer
Ingredienser
Marinade:
Fyld:
Instruktioner
Fremgangsmåde for marinade.
  1. Marinaden blandes og sættes 5-10 sek. i mikroovnen ved fuld effekt.
  2. Herved opløses honningen og lagen er straks klar til brug.
Fremgangsmåde for færdiggørelsen.
  1. Jordbær nippes og skylles, de skæres i skiver eller kvartes. Jordbær lægges i en skål og marinaden hældes over, de skal trække mindst ½ time i marinaden.
  2. lige inden servering portionsanrettes jordbærerne og lidt af lagen bruges til dekoration af tallerknen.
Del denne opskrift

PISTACIEDRØMME

Print opskrift
PISTACIEDRØMME
Antal personer
stk
Ingredienser
Antal personer
stk
Ingredienser
Instruktioner
  1. Marcipan, sukker og æggehvide æltes til en fast masse og indtil sukkeret er opløst i massen.
  2. Dejen rulles ud i en pølse og deles i ca. 25 lige store stykker (ca. 20 g pr. stk.)
  3. Dejen rulles i kugler og rulles herefter i de finthakkede pistacienødder. Hapserne trykkes lidt og sættes på bagepapir, kagerne bages ved 150° C i varmluftovn i ca. 7-8 min.
  4. Efter afkøling kan pistaciehapserne sættes i kagekapsler.
Del denne opskrift

HINDBÆRHAPSER

Print opskrift
HINDBÆRHAPSER
Antal personer
stk.
Ingredienser
Bund:
Fyld:
Antal personer
stk.
Ingredienser
Bund:
Fyld:
Instruktioner
  1. Alle dele til bunden røres sammen og hældes i en kageform, gene firkantet. Bages ved 150° C i varmluftovn ca. 20 min. Bunden afkøles og tages ud af formen.
  2. Hindbær og sukker koges op, indtil alt sukkeret er opløst. Husblas opblødes i koldt, vand og opløses herefter i lidt af hindbærfyldet. Hindbær og husblas hældes herefter tilbage i den store portion i en tynd stråle.
  3. Hindbærmassen hældes over bunden og køles helt af. Kagen skæres herefter ud i ca. 25 små firkanter og kan sættes i kagekapsler.
Del denne opskrift

ÆBLEPIE MED MANDELLÅG

Print opskrift
ÆBLEPIE MED MANDELLÅG
Antal personer
Ingredienser
Glasur:
Antal personer
Ingredienser
Glasur:
Instruktioner
  1. Smørret smuldres i melet, og dejen samles med koldt vand. Dejen hviler i ca. ½ time.
  2. I mellemtiden skrælles æblerne og skæres i både.
  3. Alle ingredienserne til glasuren blandes og gives et opkog under omrøring. Dejen rulles ud og beklædes et smurt tærtefad (ca. 25 cm). Bunden forbages ca. 10 min. ved 180° C (varmluftovn).
  4. Æblebådene fordeles i fadet og glasuren hældes over æblerne. Pien bages færdig, i ca. 30 min ved samme temperatur, til den er gennembagt og gylden.
Del denne opskrift